Tiberio | Cugnoli | Abruzzo

In de Abruzzo is er een prachtig wijnhuis Agricola Tiberio te vinden. Gelegen op zo’n 350 meter boven de zeespiegel, een stukje landinwaarts van de stad Pescara en vlakbij het oude dorpje Cugnoli. In het jaar 2000 was het Riccardo Tiberio die in deze omgeving een stuk grond aantrof met ongeveer 60 jaar oude Trebbiano Abruzzese aangeplant. Ondanks de naam Trebbiano Abruzzese is het toch een schaarste in deze regio. Vanuit het verleden is deze druif veelal verward met o.a. de Trebbiano Toscano, die er erg veel op lijkt. In plaats van het aanplanten van de Trebbiano Abruzzese werd de Trebbiano Toscano per abuis aangeplant op veel plekken.

Met de ontdekking van deze oude Trebbiano Abruzzese kon Riccardo Tiberio zich niet bedwingen en besloot zijn baan als export manager bij een groot wijnhuis uit de regio op te zeggen en zich volledig te richten op dit nieuwe avontuur.

Zodoende kocht Riccardo Tiberio de 8 hectare oude Trebbiano Abruzzese en de bijbehorende 31 hectare grond die geschikt was voor het aanplanten en produceren van single estate wijnen. Bijgestaan door zijn persoonlijke ervaring en de verschillende bodem karakteristieken werden er klonen van Montepulciano d’Abruzzo, Trebbiano Abruzzese en Pecorino van nabij gelegen oude wijngaarden aangeplant.

Tiberio

In 2008 heeft Riccardo Tiberio het stokje overgedragen aan zijn bekwame dochter Cristiana en zoon Antonio. Na enkele jaren training te hebben gehad in onder andere de Champagne streek, Chablis en Australië is Cristiana in 2011 zelfstandig verder gegaan.

In de redelijk korte tijd dat dit wijnhuis actief is hebben ze al meerdere onderscheidingen in ontvangst mogen nemen. Al hun wijnen in alle jaargangen van productie winnen ieder jaar op z’n minst Due Bicchieri bij de Gambero Rosso. De Pecorino heeft zelfs in 2010, 2011, 2012 en 2013 de allerhoogste onderscheiding van Tre Bicchieri in de wacht gesleept. Ook het Engelse magazine Decanter heeft het wijnhuis Tiberio genoemd als “one of Italy’s rising stars”.

Bezoek de producent

Geplaatst op 15 juli 2015
Terug naar overzicht