Podere Poggio Scalette | Ruffoli – Greve in Chianti | Toscana

Het wijnhuis Podere Poggio Scalette is ontstaan in 1991 toen Vittorio Fiore en zijn vrouw Adriana Assjé di Marcora verschillende stukken grond en een villa kochten op de heuvels van Ruffoli. Ruffoli is een dorp gelegen in Greve in Chianti, het hart van de Chianti Classico appelatie. Het gehele landgoed beslaat 40 hectare, waarvan 15 hectare wijngaard.

Vandaag de dag runnen Adriana en zoon Jurij (afgestudeerd aan de School of Viticulture and Oenology of Beaune in de Bourgogne) het landgoed, met de overall supervisie van Vittorio. De andere 2 zonen van Vittorio en Adriana zijn belast met de marketing en sales van de wijnen, zoon Roberto voor Italië en zoon Alessandro voor de export.

De naam van het dorp Greve in Chianti komt voort uit de stroming (de Greve) die door dit gebied stroomt. De hellingen van de Greve tussen Greve in Chianti en het naastgelegen dorp Panzano,ofwel de westelijke heuvel van Ruffoli, worden unaniem beschouwd als één van de beste plekken voor het verbouwen van wijn en olijven én in het bijzonder van de Chianti Classico regio en de Sangiovese druif.

37

De wijngaarden van Podere Poggio Scalette liggen op een hoogte van 350-550 meter boven de zeespiegel. De naam van dit wijnhuis komt voort uit de samenstelling van de heuvels, de droge stenen muren met gevarieerde afmetingen zorgen voor terrassen waarop de wijnstokken zijn aangeplant. Van een afstand lijken deze terrassen erg op traptreden “Scalette”.

Een groot deel van de terrassen is aangeplant met de Sangiovese druif, waarvan ontdekt is dat dit de eerste stokken waren in het decennium na de eerste wereldoorlog (1915-1918), en na de Phylloxera uitbraak laat 19e eeuw. Zonder enige twijfel is dit daarom wel één van de meest bijzondere Toscaanse wijngaarden en van oudsher aangeplant met een belangrijk lid van de Sangiovese familie, de Sangiovese di Lamole.

image12

De opvatting van Podere Poggio Scalette is dat wanneer je de beste kwaliteit druiven wenst, je de wijngaard op de juiste plek moet planten. Inzicht, kennis en kunde van de producent en wijnmaker is hierbij cruciaal. In het geval van Podere Poggio Scalette is dit Vittorio Fiore en zijn zoon Jurij Fiore. Na het afronden van zijn studie Oenologie in Conegliano Veneto heeft Vittorio Fiore voor diverse wijnhuizen gewerkt in het noorden van Italië. Vanaf 1970 tot 1979 was hij directielid van de Association of Italian Oenologists. Vervolgens besloot Vittorio in 1979 te verhuizen naar Toscane waar hij als consultant/oenoloog door veel wijnhuizen werd gevraagd vanwege zijn ruime ervaring en visie. Door deze bijdrage wordt Vittorio Fiore vandaag de dag nog steeds gezien als de grote man achter de succesvolle herontdekking van Toscane als wijnregio. Van 2003 tot 2008 was Vittorio lid van de Commission of Appeal for the appellation (DOC and DOCG) wines of Central Italy. In deze periode werd Vittorio ook benoemd tot professor voor de module Sensory Analysis voor doctoraal kandidaten in Viticulture and Oenology aan de Faculty of Agriculture of the University of Pisa. Na jarenlang voor anderen wijn te produceren is in 1991/1992 zijn grote droom in vervulling gegaan, zijn eigen wijndomein.
podere-poggio-scalette-mb

In relatief korte tijd is Podere Poggio Scalette uitgegroeid tot een presitgieus wijnhuis, niet alleen in Toscane maar in heel Italië. In totaal produceren ze vandaag de dag 5 wijnen, waarvan er 2 in exclusiviteit geproduceerd worden voor het 3-sterren Michelin restaurant Enoteca Pinchiorri in Firenze.

Bezoek de producent

Geplaatst op 4 september 2015
Terug naar overzicht