Cantine Nicosia | Trecastagni | Sicilia

logo

In 1898 besloot Francesco Nicosia, de overgrootvader van de huidige eigenaar, om zijn eerste wijnwinkel in Trecastagni te openen, op de oostelijke helling van de Etna. Dit was de gouden eeuw van de Etna wijnen, die – zelfs toen – bekend stonden en gewaardeerd werden door heel Europa om hun mineraliteit en “vulkanische” persoonlijkheid. In termen van aantallen waren er op de Etna tussen 1880 en 1890 zo’n 50.000 hectare druiven.

De Nicosia familie is een typische Etna familie die stevig geworteld is in de lokale culturen en stevig verbonden is aan het land en hun werk. De voornaamste taak was destijds te typeren als die van talentscouts: ontdekkers van Siciliaanse wijnen waardig genoeg om te kunnen presenteren aan de wereld, met een duidelijke voorliefde voor inheemse rassen van de Etna.

Tegen het einde van de twintigste eeuw kwam er dankzij de vasthoudendheid, moed en innovatieve geest van Carmelo Nicosia, een verandering in de activiteiten. Carmelo Nicosia investeert fors in de uitbreiding en herstructurering van de wijngaarden, en het bouwen van een moderne winery. Hiermee hielp hij het familiebedrijf te transformeren tot een van de toonaangevende spelers in de renaissance van Siciliaanse wijn in Italië en over de hele wereld.

Terrasorsi_cantinaconetna

Dankzij de grote passie die is doorgegeven van vader op zoon voor vijf generaties, speelt Nicosia vandaag de dag een leidende rol binnen de Siciliaanse wijnmakers scène. Zij exporteren hun wijnen niet alleen naar de rest van Europa, maar ook naar de belangrijkste wereldmarkten zoals de Verenigde Staten, Japan, China en Australië.

Het is een dynamisch, modern en efficiënt bedrijf dat kijkt naar de toekomst, maar zonder de traditie te vergeten. De organisatie wordt nog steeds geleid door Carmelo Nicosia, bijgestaan door zijn zonen Francesco en Graziano en oenologe Maria Carella.

Het bevorderen van de beste wijngebieden in Sicilië met volledige inachtneming van het milieu, gericht op de mooiste inheemse rassen maar ook op de internationale druiven die zich het best kunnen aanpassen aan Sicilië.

Het is een uitdaging waar de jonge Francesco en Graziano Nicosia klaar voor zijn, de focus van hun vader op innovatie, om de traditie van de familie te eren en te vertellen aan de wereld: “Siciliaanse wijn is geweldig!”.

Bezoek de producent

Geplaatst op 4 februari 2015
Terug naar overzicht