Azienda Agricola Zidarich | Duino Aurisina | Friuli

Azienda Agricola Zidarich is opgericht in 1988. Het wijnhuis is gelegen in Duino Aurisina, een prachtige en unieke hoek van de Italiaanse regio Friuli, beter bekend als de Karst (Carso in het Italiaans).

Met zijn sterke persoonlijkheid, innovatieve geest en grote vastberadenheid, heeft Benjamin Zidarich voor een revolutie gezorgd in het bedrijf van zijn vader door de uitbreiding van de wijngaarden en het focussen op inheemse druivensoorten.

Vanaf het begin werd Zidarich geconfronteerd met een uitdaging. De plaatselijke bodemstructuur bestaat uit steen bedekt met een dun laagje rode aarde, die voortdurend bewerkt dient te worden. Daarnaast kent deze regio de heftige wind, lokaal bekend als de Bora, die wel tot 120 km/pu kan waaien.

In de loop der jaren heeft Benjamin nieuwe wijnstokken aangeplant en breidde de wijngaarden uit van een ½ hectare tot 8, terwijl de productie groeide tot 20.000 flessen per jaar.

De werkwijze van Benjamin Zidarich is bijzonder, zo gebruikt hij geen chemicalien en zijn de wijnen niet gefilterd, geklaard of gestabiliseerd. Hij gebruikt enkel sulfiet bij het bottelen. Benjamin zegt dat alles in de wijngaard gebeurt. Zijn zelfvertrouwen over de kwaliteit van zijn druiven is zo groot dat hij niet fermenteert op gecontroleerde temperatuur maar de druiven in de buitenlucht, in grote eiken vaten, op hun schil laat fermenteren. De wijn krijgt hierdoor een enorme extractie aan tannine en kleur.

Italiaanse wijn

De opvatting van Zidarich is dan ook het produceren van wijn van hoge kwaliteit met wat de natuur ons geeft, geen compromissen. Echte “naturel” wijn waarmee Benjamin zeker de plank niet heeft misgeslagen, jaar in jaar uit de allerhoogste onderscheidingen en een plek in de Italiaanse wijn top 50.

Bezoek de producent

Italiaanse wijn

Vitovska | Azienda Agricola Zidarich

Soort Wit Omschrijving Vitovska Appellatie Venezia Giulia IGT Jaargang Op aanvraag Flesprijs Details
Geplaatst op 19 januari 2016
Terug naar overzicht